Nový dom môžete mať aj za pár desiatok tisíc. Ak sa nebojíte slamy a hliny

Vydáno: 14. 3. 2016

Stáhnout fotogalerii

Vylepšenú jurtu alebo kruhový hlinený dom si môžete postaviť lacno. Nie je to bývanie pre každého, ale má svoje výhody.

Pred pár mesiacmi sa na webe objavil inzerát. Ponúkal celoročne obývateľnú zateplenú jurtu neďaleko Modry, vhodnú na bývanie pre každého, kto sa cíti dobre v prírode a nemá rád stereotypy.

Jurtu s pozemkom, vlastnou fotovoltaickou elektrárňou, zariadením a kúpeľňou ocenili v inzeráte na 40-tisíc eur. Oslovovala ľudí, ktorí hľadajú alternatívne bývanie za cenu, ktorá podlezie bežné realitné ponuky. Stavba s priemerom deväť metrov sa môže pochváliť komfortom priestranného dvojizbového bytu - domáci majú k dispozícii necelých sedemdesiat metrov štvorcových.

Majiteľ inzerát nakoniec stiahol, ale mnohých tento týp bývania zaujal. Jurtu si však môžu postaviť aj sami, alebo si na stavbu najať niektorú z českých a slovenských firiem, ktoré sa na trhu objavili. Postupne si hľadajú zákazníkov nielen medzi bežnými rodinami, ale napríklad i štátnymi úradmi. V Česku sa o kruhové stavby zaujímajú okrem iných aj riaditelia materských škôl.

Na hraniciach štátu a lesa

Cesta do neveľkej osady na kopaniciach je prekvapivo dobrá. Bez problémov stúpame po asfaltovej ceste, strmejší je len posledný kúsok pred naším cieľom. Sme na kopaniciach, pol hodinky autom od Myjavy a na dohľad od českých hraníc. Okolité pahorkatiny tu prechádzajú do lesa Bielych Karpát. Žiadne veľhory, ale príroda je tu aj tak krásna.

Na okraji osady leží pozemok, kde Petr Skořepa buduje niečo ako ekologickú osadu. Ešte pred pätnástimi rokmi predával mobily v pražskom obchode. Potom však prišiel rok 2002 a katastrofická povodeň na Vltave, ktorá spolu s tisícmi iných domov zmietla aj tento obchod.

„Prišiel som o všetko, a tak som mal aspoň čas v pokoji premýšľať, čo budem robiť ďalej,“ spomína. Chvíľu cestoval, prešiel Indiu a časť Ázie, pochodil aj Európu. Petra na cestách oslovili hlinené domy a stavby z prírodných materiálov.

Začal sa im venovať naplno. Najprv v Česku, a keď si u nás našiel manželku, ako kompromis si na bývanie zvolili Biele Karpaty. V škole prírodného staviteľstva ľuďom vysvetľuje, ako si môžu postaviť vlastné domy zo slamy, hliny a ďalších prírodných materiálov. Tým, ktorí si na to sami netrúfnu, pomáha vybrať firmu, prípadne so stavbou pomôže priamo on.

Ako môžu hlinené a slamené stavby vyzerať, prakticky ukazuje na niekoľkých domčekoch v eko-osade, kde teraz aj žije. Jedným z najzaujímavejších je poschodový kruhový dom na malom kopci, pre ktorý boli inšpiráciou tradičné jurty z mongolských stepí.

Slovensko nie je Mongolsko

Do obývacej vrchnej časti kruhového domu vyšliapeme po kamenných schodíkoch. Za dverami sa nachádza menšia kuchynka, vedľa nej útulná kúpeľňa. Zvyšok priestoru zaberá otvorený obývací priestor s posteľami a gaučom.

Spať sa dá aj na medziposchodí, no v lete tam predsa len býva trochu teplo. Svetlo dopadá do miestnosti nielen cez svetlík v strope, ale aj cez veľké okná rozmiestnené po obvode domu. Hlinené omietky a drevené obklady dodávajú izbe vidiecku atmosféru.

Celý článek najdete na stránkách Dennikn.sk