Co děláme v Ekoosadě?

Vydáno: 14. 5. 2015

Výstup ke stažení  (2.36 MB)

Na hranici mezi Slovenskem a Českou republikou leží osada s několika stálými obyvateli. Je tu krásný výhled, mám milé sousedy, nejbližší obchod je asi čtyři kilometry vzdálený a do všech stran od středu vesnice vedou malé silničky do lesů a k vrcholkům hor. Je tu čerstvý vzduch a při východu slunce se nebe růžově rozzáří. Tady teď bydlím.

Jsem holka z města, co toho moc neumí a spoustu času strávila administrativou a počítačovou prací. Proč jsem teď tady? Kvůli zkušenostem. Přistěhovala jsem se totiž k Petrovi Skořepovi a jeho rodině do Ekoosady.

Zástavba

Ekoosada leží na slovenské straně státní hranice, v okrese Myjava. Proč zrovna sem? Je to jednodušší, než byste čekali – je tu prostě krásně. I sousedé si vzájemně pomáhají a tvoří malé společenství. Jeden soused má slepice, jeden plete košíky, další je klempířem a ostatní rádi pomůžou s čímkoli. Aby byla vesnická jednotka téměř samostatná. Vlastně jsme my Čechoslováci podobně žili celé generace a tento způsob soužití je prověřen.

A jaké aktivity provozujeme? Stavíme z přírodních, přirozených a zajímavých nebo pokusných materiálů. Od hlíny, přes slámu, dřevo, rákos až po odpad (tedy cokoli, co někdo jiný již nepotřebuje). Některé domečky jsou zcela hotové, jiné potřebují dokončit. U nás se realizuje kovář, truhlář, pokrývač, zedník, topenář, ale i pěstitel a třeba vynálezce. Pro všechny se práce najde.

Každá stavba, která zde vznikla, je něčím originální. Bydlení v kruhové jurtě je zajímavým zpestřením. Tato stavba se začíná i hojně objevovat v našich krajích. Na pozemku Ekoosady stojí jedna slaměná a přihrnutá zemí (jistě znáte Zeměloď od architekta Michaela Raynoldse). Domek se srdcovým půdorysem je nejen slaměný, dominuje mu nádherná rákosová střecha.

Kurzy

Nezabýváme se ale striktně jen stavitelstvím. V osadě se bude konat řada kurzů. Zde je výčet těch nejzajímavějších.

• Hliněné omítky, izolace ze slaměných balíků. Tento praktický workshop se konal 2. – 4. května. Jednalo se o komplexní výuku zážitkovou formou. Dřevěná nosná konstrukce, izolace ze slaměných balíků, základy z kamenů a pěnoskla, hliněné omítky hrubé a jemné, základní dekorace z hlíny a plastiky.
  • Trénink válečníka. Na tomto semináři (8. – 11. května) se seznámíte s uceleným způsobem fyzického i duševního cvičení k získání celkové odolnosti.
  • Plánujete zelenou střechu, vyvýšené záhony nebo bylinkovou spirálu? Ve víkendu 16. – 18. května budeme osazovat zelenou střechu sukulenty. Vytvářet bylinkovou spirálu a dodělávat vyvýšené záhony na naší permakulturní zahradě s výbornou lektorkou.
  • Škola praktického (pře)žití pro krátko i dlouhodobé pobyty nejen v přírodě, ale i po katastrofě (29. května – 1. června). Zde můžete získat informace nutné pro bezproblémové žití v přírodě a vlastně kdekoliv, bez omezení času, počasí, klimatu.
  • Letní škola přírodního stavitelství a soběstačného domu Bílé Karpaty 25. července – 4. srpna. Vydáme se jinou cestou, trvale udržitelnou. Propojení obydlí se zahradou, hospodaření s vodou, energií, odpady tak, aby to bylo ku prospěchu všech obyvatel domu a okolí. Návod, jak přežít jakékoli možné změny ve společnosti.
  • Rodinná zahrada pro nezahradníky (1. – 3. srpna). Proč plánovat a věnovat čas zahradě? Pozdější komplikace jsou často obtížně řešitelné, nebo vůbec. Tady 100 % platí „třikrát měř, jednou řež“. Jak zemědělská výroba ovlivňuje svět a každého z nás, aneb všechno souvisí se vším.

Terapie

Nově pořádáme i terapie ve tmě. Vždy na několik dní si může člověk pronajmout jednu slaměnou budovu, která je postavena na míru účelům tzv. Dunkelterapie. Jde o tisíce let starý způsob sebepoznání. Tibetští a indičtí mniši se zavírali do skalních výklenků a jeskyní a zde, v klidu a tmě, bez okolních vjemů, nacházeli sami sebe. Naše podmínky jsou o poznání pohodlnější. Domeček je vybaven vlastní toaletou, sprchou, indukčním topením, větráním, ionizérem. Každý den za klientem dochází terapeut s jídlem a vodou. A pomáhá mu s pochopením. Zatím je domeček na terapii jen jeden, plánuje se ale rozšíření o další dvě místa v již zmíněné stavbě se srdcovým půdorysem.

Více informací o nás a našich aktuálních projektech můžete získat na stránkách www.ekovesnice.cz a terapia-tmou.sk nebo na Facebooku: Škola přírodního stavitelství.

Magda Kovačičínová,

Myjava

Magda Kovačičínová (*1987) pochází z Karviné a mládí strávila v Českých Budějovicích. Studovala obor Studium humanitní vzdělanosti na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze.

Časopis o Moravsko-Slezském pomezí Bíle Karpaty ke stažení ve formátu PDF zde.