Aj dom môže byť BIO

Vydáno: 17. 1. 2011

Výstup ke stažení  (0.28 MB)  | Stáhnout fotogalerii

Môj Dom - ekoBývanie (1/2011): Správne zvoleny? materiál na stavbu domu má vplyv nielen na naše fyzické zdravie, ale aj na duševnú pohodu. Hlina a drevo príjemné voňajú, neodoberajú teplo a sú na dotyk mäkké. Miestnosti pôsobia útulne. Zvuk sa zbytočne neodráža a nešíri ďalej. Dom, v ktorom sú použité zdravé materiály, vyžaruje pozitívnu energiu.

Inteligentná hlina

V súčasnosti sa propagujú nízkoenergetické a pasívne domy. Tie v kombinácii s prírodny?mi materiálmi dokážu vytvoriť zdravé by?vanie. Napríklad nepálená hlina je známa ty?m, že prirodzene reguluje koncentráciu vlhkosti v interiéri a pohlcuje škodlivé látky zo vzduchu a neustále ho tak filtruje. V čase nadmerného vlhka absorbuje prebytočnú vlhkosť. Keď je miestnosť suchá, absorbovanú vlhkosť odparuje do miestnosti, a tak udržiava optimálnu vzdušnú vlhkosť okolo 50%. Za zmienku stojí aj jej tepelnoakumulačná schopnosť. Na ilustráciu poslúži pasívny dom neďaleko Bratislavy, ktory? má vnútornú primurovku na všetky?ch stenách z nepáleny?ch tehál. Majiteľ rozprával, jako v zime až po 14 dňoch zistili, že im nefunguje kúrenie. Hlinou teda možno aj zmierniť vplyv kolísania teplôt. Naši predkovia stavali niekoľkotonové pece, na ktory?ch okrem varenia a pečenia aj spávali. Práve tá ťažká akumulačná hmota im po vyhriatí pomáhala zmierňovať kolísanie teplôt medzi dňom a nocou a vytvárať tepelnú pohodu (pričom netreba zabúdať, že vtedajšie domy neboli tepelne izolované).

Nepálená neznamená horšia

V súčasnosti, keď sa veľa hovorí a píše o ekologickom prístupe aj v stavebníctve, sa berie do úvahy aj náročnosť procesu vy?roby. Tu treba uviesť, že tehla z nepálenej hliny potrebuje na svoj vznik približne 40-krát menej energie než klasická pálená tehla. Svojou pevnosťou je porovnateľná s ostatny?mi stavebny?mi materiálmi. Napokon na svete existujú stavby staré stovky rokov, ktoré stoja dodnes. Íl, z ktorého možno vyrábať nepálené tehly, zdravé omietky či stavať pece, je u nás všade, asi 50 cm pod ornicou. V minulosti dokonca bolo blízko dediny ílovisko. Nevy?hodou tohoto materiálu je, že sa takéto stavby nehodia do povodňovy?ch oblastí.

Účinné, no nevyužité

Reč je o ovčej vlne a konope – izolačny?ch materiáloch, ktory?ch využitie stále nie je dostatočné. Možno ich kúpiť ako priemyselne vyrobené izolačné rohože ošetrené proti škodcom, podobne ako z minerálnej vlny. Ovčia vlna je taky? prírodny? zázrak – tepelne izoluje, aj keď je mokrá.

Na izoláciu môžete použiť aj surovú nepranú vlnu priamo od oviec. Je dobré ju ošetriť prípravkom proti škodcom, najlepšie ekologicky?m postrekom na báze octaboritanu, a umiestniť do uzatvorenej konštrukcie – nezabúdajte, lanolín zapácha. Vy?hodou tohto materiálu je, že ho môžete získať aj zadarmo, čo takisto ušetrí nemalé prostriedky na stavbe.

Teplo slameného balíka

Slama je izolačny? materiál, ktory? sa napriek zrejmy?m vy?hodám ešte vždy používa veľmi zriedkavo. Väčšinou ide o odpad z poľnohospodárskej produkcie, to znamená minimálnu spotrebu energie na vy?robu a prevádzku, čo nadmerne nezaťažuje životné prostredie. Tepelná vodivosť slamy pri 20,6 °C, vlhkosti 14 % a objemovej hmotnosti 70 kg/m3 je kolmo na steblá 0,052 W/(m2 . K) a pozdĺž stebiel 0,063 W/(m2 . K). To znamená, že stena hrubá 40 cm sa rovná približne polystyrénu s hrúbkou 15 až 20 cm.

Ak sa zabráni prenikaniu vody do konštrukcie, má slama dlhú životnosť. Rakúske atesty stanovili požiarnu odolnosť slamy na 90 minút, čo umožňuje použiť tento materiál aj na verejny?ch budovách. Stena omietnutá hlinou zamedzuje prístupu vzduchu, a tak vzniká nehorľavy? a samozhášavy? materiál. Vymlátená slama neponúka potravu pre myši, a ak je dostatočne zlisovaná, chodbičky sa samy uzavrú. Myši sú lenivé a nechcú si budovať domov stále dookola, preto pôjdu by?vať radšej k susedovi.

Vy?hody slaměných domů

• nízka cena
  • nízka energetická náročnosť
  • dostatočná životnosť